вівторок, 5 липня 2011 р.

Комюніке міжнародної міжхристиянської конференції «Християни перед викликом, кинутим інституту сім’ї»



«Ми, представники християнських конфесій – католики, православні та євангелисти-лютерани, – оцінюючи сучасні небезпеки, що нависли над інститутом сім’ї, спираючись на Євангеліє Христове і давню християнську традицію, заявляємо:Створена на основі шлюбу родина є фундамент держави і християнської Церкви. Тільки заснована на шлюбі сім’я є те середовище, в якій людина може бути гідно зачата, гідно народжена, вихована і всебічно розвинена. Однак сьогодні ця найважливіша місія сім’ї значною мірою утруднена через помилкове поняття свободи, що зрівнює інститут сім’ї, заснованої на шлюбі, з іншими «союзами», а також формами співжиття та партнерства.
Ми, представники християнських конфесій, твердо відстоюємо природну суть сім’ї та закликаємо всіх людей, християн і не християн, мудро користуватися свободою дану людині Богом. Внесок християнської сім’ї в загальне життя народів і держав, особливо європейських, безперечно, основний. По суті, культурні корені самої Європи виплили з християнства й переплелися з ним.
Ми, представники християнських конфесій, об’єднані вірою у Христа, ще раз спільно закликаємо вслухатися у благу звістку про створених Творцем і посланих світу сім’ю і шлюб. Приймаючи виклик сьогоднішньої дійсності, християнські родини повинні як і раніше бути надією і гарантом всієї європейської цивілізації. Тому необхідний особистий внесок віруючих всіх конфесій, а також всіх людей доброї волі на захист самого життя з моменту її зачаття до природної смерті. Необхідно оберігати і підтримувати сприятливу для сім’ї культурну традицію, непорушність шлюбу, зобов’язання подружньої вірності, при цьому підкреслюючи важливість виховання в сім’ї і визнаючи невід’ємне первинне право батьків на статеве виховання дітей, активно беручи участь у створенні сприятливих для сім’ї та заснованих на її природній сутності законів, прищеплюючи в суспільстві ідеали величі і досконалості сімейного покликання.

Сучасний постмодерний світ повний небезпечних випадів проти життя, в основі якої лежить Євангеліє і загальнолюдські цінності: особливо сильно підвалини сім’ї розхитують спроби легалізувати гомосексуальне партнерство, практика абортів, штучне запліднення, створення надлишкових ембріонів і використання «донорських» статевих клітин, а також евтаназія. У зв’язку з цим вважаємо, що співпраця всіх християнських конфесій вкрай необхідно для захисту людського життя і невіддільну від нього гідність, так само як і сім’ї. Ми готові простягнути руку всім братам і сестрам у Христі, які відчувають таку ж тривогу за збереження людського життя і сім’ї, за долю християнства і всього світу».
Каунас (Литва), 10 січня 2011

Немає коментарів: